Reklamecykel

LOKALHISTORIE: “Kær cykel har mange navne”.

Kært barn har som bekendt mange navne. Jeg kalder min ladcykel en “Fiskercykel” fordi de lokale Hundested- og Lynæsfiskere benytter den flittigt til at transportere grej og fisk til og fra havnen.
Bådebyggeren kalder den Budcykel – og han har 3 stk. Cykelhandlerne kalder den “Truckcykel” eller “Short John”.
Vores lokale cykelsmed fra “Lappeland” kalder den “Transporter” og han har ombygget og monteret gear på mindst 30 lokale “Transportere”. Nu også min!
Uanset hvad cyklen kaldes udnyttes den flittigt til at markedsføre ejerens navn, båd, profession, virksomhed eller familiære status. Her et udpluk af lokale eksempler:

Formanden for Lynæs fiskeriforening havde indtil for nylig  to både. Og hvad gjorde han så, da han kun havde en cykel? Han(s) satte naturligvis forskellige bådnavne på henholdsvis cyklens styrbord og bagbords side.
Formanden for Lynæs fiskeriforening havde indtil for nylig to fartøjer. Og hvad gjorde han så, da han kun havde én cykel? Han(s) satte naturligvis forskellige bådnavne på henholdsvis cyklens styrbord og bagbords side.
Formandens cykel parkeret foran Barkhuset, der er et yndet mødested for Lynæs' aktive og pensionerede fiskere.
Formandens cykel parkeret foran Barkhuset, der er et yndet mødested for Lynæs’ aktive og pensionerede fiskere.
Bemærk det flotte skilt - både fra styrbord og bagbords side.
Bemærk det flotte skilt – både fra styrbord og bagbords side.

Nordlyset B

Man behøver ikke rejse nordpå for at opleve nordlyset, man kan bare ta' til Lynæs.
Man behøver ikke rejse nordpå for at opleve nordlyset, man kan bare ta’ til Lynæs.
Søbjørnen er en hurtigsejlende båd der primært anvendes til fiskeri, for ejeren er fisker og det har hans familie også været i flere genrationer, da de kan føre deres aner helt  tilbage til Peder Kæmpe, der boede og fiskede fra Sølager. Navnet Søbjørnen har også været anvendt til en af Søværnets minestrygere (1939-43 og til en motortorpedobåd (1965-91).
Søbjørnen er en hurtigsejlende båd der primært anvendes til fiskeri, for ejeren er fisker og det har hans familie også været i flere genrationer, da de kan føre deres aner helt tilbage til Peder Kæmpe, der boede og fiskede fra Sølager.
Navnet Søbjørnen har også været anvendt til en af Søværnets minestrygere (1939-43) og til en motortorpedobåd (1965-91).
Jeg ved ikke hvem Søndervig er i Hundested. Men feriebyen Søndervig ved Ringkøbing har det til fælles med Hundested at begge byer har en årlig sandskulpturfestival. I 2016 er temaet i Søndervig Afrikas dyr.
Finn “Søndervig” Andersen, Hundested har navngivet sin cykel efter sin tidl. fiskekutter H448 Søndervig.
Feriebyen Søndervig ved Ringkøbing har det til fælles med Hundested at begge byer har en årlig international sandskulpturfestival. I 2016 bliver temaet i Søndervig Afrikas vilde dyr. I Hundested bliver det tolkningen af historier om “verdens lykkeligste land”
Morfars cykel
Morfars cykel som nok ikke behøver at låses. For hvem vil stjæle fra en rar morfar?
Bådeværftets transporter
Hundested Bådeværfts cykel har de måske har fået som betaling af Tejstens tidligere ejer  for vedligeholdelse af båden. Jeg var den efterfølgende lykkelige ejer af Tejsten 2006 – 2014

Tømrens Short John. Han har iøvrigt en til som er til salg....!         Tømrens Short John. Han har iøvrigt en til som er til salg….!

Tømrer Carsten Jacobsen har denne ekstra flotte Short John til salg. SCO med 3 gear, fod- & håndbremse.  Interesseret? Ring tlf. 40754802.
Tømrer Carsten Jacobsen har denne ekstra flotte Short John til salg. SCO med 3 gear, fod- & håndbremse. Interesseret? Ring tlf. 40754802.

Bendix 2 og 3Dette foto af Hans Bendix på Hundested Havns bedding, viser at Bendix Bådeværft er en stor
virksomhed med ikke mindre end 3 væftsbudcykler. For ovenstående cykler er nr. 2 og 3.
Båden bagved er sildekvasen Haabet, der er hjemmehørende i Rørvig. Foto: Ulla Roos.

Bådebyggerens transporterHer nærbillede af værftets budcykel nr. 2.

Hans Bendix's (nu private) budcykel nr. 01.
Og her Hans Bendix’s (nu private) budcykel nr. 01.
Vodbinderens transporter. Staves også ofte lokalt som det udtales, nemlig Vådbinder med "å". F.eks. på skiltet over Vådbinderens vodbinderi...
Vodbinderens cykel.
Staves også ofte lokalt som det udtales, nemlig Vådbinder med “å”.
F.eks. på skiltet over Vodbinderens Vådbinderi, der også er kendt som “Netcafeen”.
Forvirret over stavningen?  Så gå lidt længere ud på Hundested Havn og få en Vådbinder på Halsnæs Bryghus.
Forvirret over stavningen?
Så gå lidt længere ud på Hundested Havn og få en Vådbinder på Halsnæs Bryghus.
En fantastisk velsmagende og meget populær porter på 7,6%
En fantastisk velsmagende og meget populær porter på 7,6%
Når man har navngivet sin cykel, er ens færden kendt i hele lokalområdet. Her er eksempelvis Gumse på besøg i "Netcafeen" på Hundested Havn.
Når man har navngivet sin cykel, er ens færden kendt i hele lokalområdet.
Her er eksempelvis Gumse på besøg i “Netcafeen” på Hundested Havn.
Skovløverens Transporter (jeg tror vi har et generelt problem med dansk retskrivning her i Hundested)
Skovløberens cykel
(Jeg tror vi har et generelt problem med dansk retskrivning her i Hundested)
Smedens transporter
Smedens cykel var svær at finde i hans kombinerede værksted og lager. Og det er der en naturlig årsag til, som smeden selv forklarer med dette skilt på porten:

Smedens skilt

Vores lokale "dørmåtte" benytter også en "Shortjohn" når de skal ud og hente nyheder og annoncer.
Vores lokale avis “Gulvmåtten” benytter også en “Short John” når de skal ud og hente nyheder og annoncer.
Hundested Havn besøges af mange mennesker pga. talrige aktiviteter og de mange virksomheder, forretninger, gallerier og restauranter på havnen. Derfor er der også behov for mange toiletter på havnen og dem er der intet mindre end 24 af, som jævnligt skal tilses og rengøres.
Hundested Havn besøges af mange gæstesejlere, turister og lokale pga. talrige aktiviteter, Hundested Maritimt Center og de mange øvrige virksomheder, forretninger, gallerier og restauranter på havnen.
Derfor er der også behov for mange toiletter på havnen og dem er der intet mindre end 24 af, som jævnligt skal tilses og rengøres.
Kreativ tittel for en pensionist...!
Kreativ tittel for en pensionist…!
Mureren slog lige et smut ned om Hundested Havn og blev naturligvis stoppet  af Dovnekunsts fotograf der også var på havnebesøg...
Mureren slog lige et smut ned om Hundested Havn og blev naturligvis stoppet af Dovnekunsts fotograf der også var på havnebesøg…
Det delvis Mærsk-ejede "Riffelsyndikataet"  (DISA) blev under krigen udsat for sabotage den 10. maj 1943. Men da produktionen kort efter blev genoptaget, blev fabrikken sprængt i luften igen den 22. juni 1944. Denne gang anvendte de danske modstandsfolk 400 kg sprængstof, hvilket resulterede i den største sabotageaktion under krigen på dansk grund. Fabrikkens hovedprodukt var de luftkølede rekylrepeterende Madsen maskingeværer. Se mere her! Hvad cyklen på Hundested Havn har med "Syndikatet" at gøre står hen i det uvisse....?
Det delvis Mærsk-ejede “Riffelsyndikataet” (DISA) blev under krigen udsat for sabotage den 10. maj 1943. Men da produktionen kort efter blev genoptaget, blev fabrikken sprængt i luften igen den 22. juni 1944. Denne gang anvendte de danske modstandsfolk 400 kg sprængstof, hvilket resulterede i den største sabotageaktion under krigen på dansk grund. Fabrikkens hovedprodukt var de luftkølede rekylrepeterende Madsen maskingeværer. Se mere her!
Hvad cyklen her på Hundested Havn har med “Syndikatet” at gøre står hen i det uvisse….?
Jeg ved ikke hvem T. Lund er, men bemærk den grønne mælkekasse på knallerten i venstre side. Her i Hundested er den standardudstyr! Og i højre side kan man se den nye bygning på havnen der rummer møbelsnedkeriet Egeværk i stueplan og 1. september 2015 flytter havnekonteret ind på 1. sal.
Jeg ved ikke hvem T. Lund er, men bemærk den grønne mælkekasse på knallerten i venstre side. Her i Hundested er den standardudstyr!
Og i højre side kan man se den nye bygning på havnen der rummer møbelsnedkeriet Egeværk i stueplan og september 2015 flytter havnekonteret ind på 1. sal.
Ingen er i tvivl om hvornår Hr. Pedersen er på besøg på Hundested Havn. Bemærk cyklens farve der er tilpasset den traditionelle plastkasse....!
Ingen er i tvivl om hvornår Hr. Pedersen er på på havnen.
Bemærk cyklens farve der er tilpasset den traditionelle plastkasse….!
Navnløse "transportere" findes der flere af i Hundsted. Måske er de anonyme fordi de eventuelt kun anvendes til sort arbejde ?
Navnløse “Truckcykler” findes der flere af i Hundsted. Måske er de anonyme fordi de bl.a. kan anvendes i forbindelse med sort arbejde …?
Måske er ejermandens navn rustet væk og måske er han ude på fjorden for at rygte garn?
Måske er ejermandens navn rustet væk og måske er han ude på fjorden for at rygte garn?

 

Kroens transporter
Kroens” Short John”
Ca. midt på Halsnæs i Torup ligger Den Økologiske Landsby og Økosamfundet Dysssekilde. Her finder man Kæft Café & Spiseri, hvor alt laves fra bunden med økologiske råvarer.
Ca. midt på Halsnæs i Torup ligger Den Økologiske Landsby og Økosamfundet Dysssekilde. Her finder man Kæft Café & Spiseri, hvor alt laves fra bunden med økologiske råvarer.
Det er både kreativt og effektivt at anvende en Truck budcykel i markedsføringen af ens virksomhed. Denne tendens har nu bredt sig fra Hundested og helt til Frederiksværk...!
Det er både kreativt og effektivt at anvende en Truck budcykel i markedsføringen af ens virksomhed.
Denne tendens har nu bredt sig fra Hundested og helt til Frederiksværk…!
Familien Alling har også været de lykkeligere ejere af en af Tom Jeppesens Lynæs dæksbåde. Og når sejl, diverse bådgrej og proviant skulle bringes fra hjemmet til Lynæs Havn, var deres røde Long John med selvbygget transportkasse uundværlig.
En enkelt Long John skal vi også have med her blandt alle de korte Short Johns.    Familien Alling har nemlig også været de lykkeligere ejere af en Tom Jeppesens Lynæs dæksbåd. Og når sejl, diverse bådgrej og proviant skulle bringes fra hjemmet til Lynæs Havn, var deres røde Long John med selvbygget transportkasse uundværlig.
Transportkassen  udskiftes nemt med 2 børnesæder så den røde Long John kan transportere op til 4 mindre børn, hvilket familien Allings børn og deres legekammerater har haft stor fornøjelse af.
Transportkassen udskiftes nemt med 2 børnesæder så den røde Long John kan transportere op til 4 mindre børn, hvilket familien Allings børn og deres legekammerater har haft stor fornøjelse af.
Hundested Bådeværft nyeste transportcykel.
Hundested Bådeværfts New Long John.
Letvægts ladcyklerne er ved at vide frem. Her drejerens fra Trædejeriet Egehjorten på Hundested Hasvn.
Letvægts ladcyklerne er ved at vide frem. Her drejerens fra Trædejeriet EgehjortenHundested Havn.
Og mange flere lokale transportere.....
Og mange flere lokale Ladcykler, Transportere, Short Johns og Truckcykler.
TRUCK BUDCYKEL er det navn cyklen forhandles under i Danmark af Kildemoes. Men cyklen er svensk og kommer fra Monark Exercise.
TRUCK BUDCYKEL er det navn cyklen forhandles under i Danmark af Kildemoes.
Men cyklen er svensk og kommer fra Monark Exercise.