Om dovnekunst

1003fritB

 

Dovneværkerne på denne hjemmeside er ikke til salg, men udelukkende til inspiration til lidelsesfæller, der ikke kan lade være med at opsamle og hjembringe sjove/spændende/smukke sten, træstumper og øvrige ting, når familien går tur på stranden.

 

Inspirationen til mine første dovneværker kom fra det man oplever, når ens barnebarn samler en ubestemmelig sten eller pind op og siger; ”Se farfar! Det er en hest…!”
Den uhæmmede fantasi er guld værd for den kreative proces og udvikling. Pludselig har to sten eller træstykker fanget ens interesse. Hver for sig er de måske intet, men sætter man dem sammen med god fantasi, bliver de til et-eller-andet: En figur – en skulptur. Et dovneværk!

Yderligere inspiration til min nye interesse fik jeg, da dogmebrødrene Lars von Trier og Thomas Vinterberg   i 1995 udformede de berømte 10 Dogmeregler også kaldt ”Kyskhedsløftet” som blev tiltrådt af flere danske filminstruktører og satte turboskub på dansk film.
Se alle dogmeinstruktørerne og deres dogmefilm her.

PERITVJeg oversatte de 10 Dogmeregler til mine egne 10 Dovneregler og begrebet ”Dovnekunst”.
Grundideen er at fastholde og udvikle barndommens uhæmmede og værdifulde fantasi, når man med sund dovenskab – uden omfattende bearbejdning og indviklet teknik – skaber sine egne gør-det-selv ”kunstværker”.
Dovnekunst er beslægtet med Skrammelkunst, Skrotkunst, Skraldekunst og hvis man er anerkendt kunstner hedder det Assemblage.

Vi bor i Sølager og vores hus hedder ”Strandengen” da der kun er en eng mellem os og Roskilde Fjord.
Fra ”Strandengen” har vi en skøn udsigt til fjorden og Kulhusrenden hvor der er livlig trafik af lystsejlere, kajakker, smukke træskibe, vikingeskibe, fiskere og coastere. Det bliver man aldrig træt af at betragte fra terrassen eller på ture med hunden langs fjorden.
Hovedparten af de materialer jeg har anvendt til mine dovneværker er strandtræ (strandingstræ) og strandsten jeg har fundet langs fjorden ved Sølager og Store Karlsminde.  Men andre materialer har også inspireret mig til et-eller-andet. Disse kalder jeg hvadsomhelst.

PERIRADIOHjemmesiden indeholder også andet end egentlig ”dovnekunst”.  Bl.a. malerier og foto samt træbåde vi har haft. Endvidere diverse hjembragte og gemte strandfund.  Dette er blot medtaget her for at vise hvad der fanger min interesse og inspirerer mig.

Bag hvert billede gemmer der sig  en beskrivelse eller en oplevelse. Så klik på billederne og få alle historierne med.
Husk også at klikke på tekst markeret med orange, så bliver du linket videre til endnu flere oplevelser.

Hør også den “dovne kunstner” fortælle DR P4’s lyttere om dovnekunst og ideen bag.
Klik og lyt: DR P4

TV Nordsjælland har også interviewet “dovnekunstneren” – Se indslaget.

God fornøjelse


Per Makwarth
Strandengen
2015

1009frit